Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

19. 06. 2009.

Kuglof s čokoladom i višnjama

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
1 staklenka kompota od višanja ili 450 g svježih višanja
200 brašna
2 praška za puding od čokolade
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo
125 g šećera
1 vanilin šećer
5 jaja
150 ml ulja
125 ml mlačenice (buttermilk) ili jogurta
100 g sitno nasjeckane čokolade


Preljev
150 g šećera u prahu
1-2 žlice soka od višanja
ekstrakt višnje
+
50 g nasjeckane čokolade


Ako koristite višnje iz kompota, ocijedite ih.
Ako koristite svježe višnje, izvadite im koštice.

Pomiješajte brašno s praškom za puding, kakaom i praškom za pecivo pa sve prosijajte. Dodajte obje vrste šećera, ulje, mlaćenicu i jaja. Miksajte 2 min. da dobijete glatku smjesu.

Dodajte čokoladu i višnje pa lagano promiješajte kuhačom.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite (možete ga obložiti papirom za pečenje).

Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 90 minuta. Ako odozgo previše potamni, pokrijte aluminijskom folijom.

Pečeni kolač ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite. Ostavite da se potpuno ohladi.


Za preljev, šećeru u prahu postupno dodajte sok od višnje i par kapi ekstrakta višnje, smjesa treba biti gusta, ne smije se jako razlijevati.
Smjesu prelijte po ohlađenom kolaču i posipajte nasjeckanom čokoladom.

(Ako koristite višnje iz kompota, onda za preljev upotrijebite sok iz kompota. Ako koristite svježe višnje, onda sačuvajte sok koji će se iscijediti prilikom vađenja koštica.)


Recept je iz kuharice Čokoladni kolači, Dr. Oetker Verlag KG, Bielefeld, 2008.



Kolači, torte, slastice… koji se mogu raditi s trešnjama ili višnjama
Bomboni s višnjama
Gibanica s višnjama, šljivama...
Hrpice s trešnjama
Kolač od maka s višnjama
Kolač od trešanja i maka
Motana torta od višanja i čokolade
Mućkavac s trešnjama/višnjama
Preokrenuti kolač od višanja i marelica
Složenac-kolač od višanja
Savijača od trešanja
Susjedov san o višnjama i čokoladi
Šarlota od rolade i višanja
Torta od maka i višanja
Torta od višanja i čokolade
Trešnja - torta od roladi
Vatrogasni kolač
Voćna baklava
Voćna zlijevanka
Brze voćne knedle
Lazanje s višnjama
Složenac od palačinki i višanja
Složenac od palačinki, višanja i pudinga
Tjestenina s cimetom i kompotom


.

Broj komentara: 7:

  1. savrsen je, visnje obozavam, a tek cokoladu:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao prvo,izgleda savrseno.
    Spoj cokolade i visanja je za mene jedan od najboljih ukusa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala, i ja volim tu kombinaciju:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Malo je reći da volim kombinaciju višnje i čokolade, prije sam luda za njom. Moj dragi nažalost uopće ne podnosi višnje tako da izbjegavam deserte s njima. ovo je nešto što bi trebala isprobati samo za svoju dušu! ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala Andrea! Probaj, pa ćeš imati cijeli kuglof za sebe:DDDDDDDDDDDD

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan kolač! Ja sam ga pekla u standardnom plehu i uduplala količinu višanja :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Anonimno;
    drago mi je da vam se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši